top of page

1e Bleekveldstraat 2A
 

Historie:

In 1944-1945 werd de binnenstad van Tiel zwaar getroffen door het oorlogsgeweld. Er vonden zware gevechten plaats tussen de in de stad gelegerde Duitse troepen en de geallieerden aan de kant van de Waal. De historische bebouwing in het centrum gingen voor een groot deel verloren. Na de oorlog vond de wederopbouw plaats en keerden de vele verloren gegane woon- en winkelhuizen terug met zoveel mogelijk traditionele kenmerken. Het als een winkelhuis met bovenwoning opgezette bouwwerk aan de Kerkstraat 17 – 19 is een voorbeeld van historische winkelbebouwing uit de vroegere twintigste eeuw in een omgeving waar de vooroorlogse bebouwing redelijk gaaf is gebleven. Het pand is in 1905 in opdracht van de heer Vos gebouwd. Ene H. vos legde in dat jaar de eerste steen. Vos liet het pand bouwen door G. Konings uit Tiel, metselaar, aannemer en handelaar in metselmaterialen.

Op 09 september 1905 vroeg Konings de vergunning aan voor het afbreken van de bestaande bebouwing en het optrekken van de nieuwbouw. Het nieuwe pand voerde hij uit als een drielaags winkelhuis met bovenwoning. Links kwam de winkel met bijbehorende nevenruimtes. Rechts bood de hier gelegen ingang via een direct hierop aansluitende trap toegang tot de bovenwoning. Achter was er slechts een kleine binnenruimte, welke evenwel later is dichtgebouwd. De voorgevel werd uitgevoerd in een dan nog gebruikelijke maar inmiddels toch enigszins ouderwetse neorenaissancistische trant. Konings schiep zo een keurige gevel met gepleisterde sierdetails in de vorm van speklagen, sluitstenen, neg- en hoekblokken. De gaaf bewaard gebleven winkelpui toont in de detaillering en het materiaalgebruik invloed van de Jugendstil.

 

Zo zijn er penanten in de kleurige glazuursteen gemetseld en worden ze bekroond door natuurstenen sierblokken met sierlijke Jugendstilbelijning. Het meest opvallend is evenwel de langs de bovenzijde van de pui gelegen tekstplaat waarop in Jugendstilbelettering de oorspronkelijke winkelfunctie is te lezen: GLAS, PORCELEIN EN AARDEWERK.

bottom of page