top of page

Bellevue

Als je Tiel binnen komt rijden, kan je er niet omheen: daar ligt Bellevue, een markant en prachtig gelegen historisch pand. Bellevue kent ook een rijke historie. 
In 1842 heeft Johanna Geertrui Campagne de gemeente Tiel om toestemming gevraagd om een huis te mogen bouwen aan de Waal. Vervolgens heeft haar dochter, getrouwd met Frederik Willem van Surister, de eerste steen gelegd.

 

Sociëteit en Koffiehuis

De oorspronkelijke bestemming van Bellevue was een sociëteit en koffiehuis. Het gebouw werd later tevens gebruikt voor concertuitvoeringen. In 1916 krijgt het gehele gebouw een woonbestemming doordat het pand in handen komt van J.J. Vermet. Voor en tijdens de oorlog wordt Bellevue gehuurd door de bekende fotograaf Sibbelee. En vanuit Bellevue werd door Sibbelee ook verzetswerk verricht. Tijdens de oorlog heeft het gebouw behoorlijke schade opgelopen en dat werd 
na de oorlog provisorisch hersteld.

 

Na de oorlog

In de laatste jaren van en na de oorlog heeft de gemeente Tiel het pand van de toenmalige eigenaar Vermet gehuurd en, na het overlijden van hem, in 1959 gekocht. Toen de gemeentelijke diensten een nieuw onderkomen kregen, is het pand in 1999 door Van Herwijnen gekocht. Het pand is recent omvangrijk gerestaureerd. Bellevue heeft weer alle mogelijkheden voor z'n oorspronkelijke functie.

bottom of page