top of page

De Watertoren


De watertoren aan de Echteldse Dijk werd in 1890 gebouwd, naar een ontwerp van de Utrechtse Waterleiding Maatschappij. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het grotendeels verwoest en na de tweede wereldoorlog (1946) vond de wederopbouw plaats. Sinds 2006 is het pand in handen van Van Herwijnen Vastgoed B.V. Watertorens werden primair gebruikt om de druk op de waterleiding te houden. Het pompstation omvatte oorspronkelijk meerdere gebouwen; naast de watertoren met uitbouw was er een woning, een stoomgemaal met schoorsteen om het kwelwater op te pompen naar het reservoir in de toren, een filterinstallatiegebouw en een kantoortje.


Nieuw pompstation


De toren in zijn huidige verschijningsvorm is het resultaat van de herbouw in 1946, naar een ontwerp van de architect G.B.F. Hoes. De schoorsteen, het stoomgemaal en het kantoortje werden gesloopt en een berging werd bijgebouwd. In 1992 verloor de toren zijn laatste functie voor de watervoorziening. De pompen werden uitgeschakeld nadat in Zoelen een nieuw pompstation was geopend.


Particuliere woning


In 2006 is de toren in handen van Van Herwijnen Vastgoed B.V. gekomen. In september 2016 werd de renovatie en restauratie van het monument afgerond. In de watertoren is een woning gerealiseerd met op de tweede verdieping kantoorruimte.


Op 15 september was de opening van De Watertoren. Omwonenden en genodigden kregen de gelegenheid een kijkje nemen in de geheel gerenoveerde Watertoren. Er werd met veel enthousiasme gereageerd, zeker door de mensen die de Watertoren nog kenden van vroeger. Er werden veel herinneringen opgehaald en complimenten gegeven. De Tielenaren zijn blij dat de Watertoren is behouden en een mooie nieuwe bestemming heeft gekregen.


Lees hier het artikel uit De Gelderlander van 14 september 2016.
 

bottom of page