top of page

Havendijk

Het uit 1840 daterende pand aan de Havendijk 2 kent een rijke historie. Het is onder meer het geboortehuis van Francisca Junius (1847-1890), die onder pseudoniem Annie Foore de Indische roman ‘Bogoriana’ schreef. Het pand dat ooit gebouwd werd door rijke Tielse kooplieden, werd in de 19e eeuw bewoond door de hervormde dominee Frans Junius. In 1847 zag Francisca Junius het ‘levenslicht’. Zij schreef allerlei verhalen vanuit haar huis, waaronder ‘Het familiegeheim’ (1871) en ‘Florence’s Droom’ (1872). In 1873 verhuisde ze met haar man naar Indië.

Willem van Toorn

Opmerkelijk is dat het pand een eeuw later weer in de literatuur opduikt, wanneer familie van de schrijver Willem van Toorn het pand betrekt. In zijn roman ‘De rivier’ vertelde hij uitgebreid over zijn logeerpartijen en bezoekjes.

Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog kwam het huis wonderbaarlijk genoeg ongeschonden uit de strijd. De toenmalige eigenaren, de familie Van Hensbergen, pakten het huis met speciaal ‘kogelwerend materiaal’ in. In 2004 overlijdt eigenaresse Jo van Hensbergen op 88-jarige leeftijd. Om te voorkomen dat een projectontwikkelaar er een andere bestemming voor in gedachten krijgt, koopt Van Herwijnen Vastgoed B.V. het pand op.

Schoonheidsstudio

Momenteel is er een haar-, nagel-, en schoonheidsstudio in het pand gevestigd,www.studioyvonneperdijk.nl terwijl de bovenverdieping verhuurd wordt aan huurders die er ten tijde van Jo van Hensbergen ook al woonden.

bottom of page